Emosjonell neglekt

Mange av oss har i løpet av oppveksten opplevd noen form for emosjonell neglekt. Enten en eller begge av dine omsorgspersoner hadde narsissistiske tendenser, alvorlig psykisk sykdom, var alkoholikere eller på annen måte feilet med å være emosjonelt tilstede for deg, enten det skjedde noen få ganger, eller helle tiden. Skaden er stor uansett!
Det som skjer med deg som barn er at du ikke utvikler et sunt "jeg". Barn må blant annet oppleve å bli  for å kunne utvikle en følelse av en selv, og at en selv er bra! Kanskje du ble skammet eller kjeftet på fordi du ble sint når du var i en situasjon du ikke likte, eller kanskje du var glad og høylytt men ble oversett. Kanskje var det mer subtilt i natur på den måten at ingen noen gang sa at du var uviktig, men ingen sa heller at du var fantastisk! De sa kanskje aldri at de hatet deg, men de sa heller aldri at de var glad i deg?
speilet
Når vi vokser opp i forhold i dette spekteret, har dette kanskje ført til at du som voksen ikke vet hva det vil si å være deg, å ta plass, eller virkelig gå inn i rollen som DEG. Kanskje du ikke har et forhold til følelsene dine som om de ikke eksisterer, eller kanskje du befinner deg i helt motsatt ende av skalaen med et følelsesliv som ødelegger livet ditt, uten at du helt forstår hvorfor. Kanskje sliter du med angst, sosial fobi, kronisk sykdom eller panikkangst.
Men det er jo ikke så rart det! Du ble aldri opplært til å forstå at du er fantastisk, med hele ditt følelsesregister og alle dine fantastiske meninger og teorier. Du ble tvert i mot opplært til å bli blank, uten et eget individ, uten et eget ansikt. Til å mene og føle det de rundt deg mente og følte, fordi ingen andre tanker eller følelser var tillatt.
Men den gode nyheten er: Det er aldri for sent å snu denne negative karusellen, men det er en lang og humpte vei til å bli bedre! Veien begynner med at vi må sette spørsmålstegn ved alt vi tror vi vet og alt vi tror vi kan. Og vi må forandre måten vi forholder oss til oss selv på!


Ønsker du å være med i et fellesskap hvor du får hjelp og støtte så er www.hjertemedlem.no kanskje noe for deg.

Om du heller ønsker å kun prate med meg så kan du bestille time hos meg her: www.hjertesamtaler.no/gratis-samtale . Første samtale med meg er gratis, slik at vi skal bli kjent, og du kan bestemme deg for om dette er for deg eller ikke.

Du kan også sende meg en e-mail på: kristine@hjertesamtaler.no

Kommentarer