Skyld og skam

Veldig mange av oss har på et tidspunkt i livet følt på de vonde følelsene vi kaller for skyld og skam. Dersom du er en av disse så vet du hvor vonde og dype disse følelsene er. Vi føler oss fullstendig fanget og låst i tanker og følelser og gjerne er disse så kraftige at vi kan kjenne de fysisk i kroppen. La oss se litt på hva denne følelsen egentlig handler om.

Se videoen som hører til teksten her!

Når vi vokser opp får vi alle vår egen "livsmanual". I familien og samfunnet vi vokser opp lærer vi rett og galt, og ofte er ikke dette en norm for oss alle. Rett for meg kan være galt for deg osv. Ikke
bare har vi stemmer fra utsiden som forteller oss hvem vi bør være og hvordan vi bør være, mange har også en intens indre stemme som ofte er vel så streng, om ikke strengere, og holder oss til en høy standard.

Dersom vi gjør noe, eller dersom noe blir gjort mot oss utenfor vår kontroll, som avviker fra denne standarden eller som er utenfor denne "livsmanualen" vi får utdelt har følelser som skyld og skam en tendens til å komme frem. Tanker som "Jeg burde ikke ha gjort det sånn" "jeg burde ikke ha  følt det sånn" begynner å spinne, og kanskje var det ikke bare dine tanker men stemmen til mor eller far som forteller deg det samme.

Videre er det dessverre sånn når et barn hører at de gjorde noe de ikke burde gjort, eller føler noe de ikke burde følt, er veien kort fra å tenke at "jeg gjorde noe galt" til å bli " det er noe galt med meg". La oss se på noen eksempler.

Eksempel 1: La oss si at når dine barn var små hadde du ikke så mange ressurser som du har i dag. Kanskje var økonomien vanskelig og du måtte jobbe mye og så barna lite, og barna måtte kanskje settes bort til familie. Noe som ofte ikke var heldig for de. I dag sliter du med voldsom skyldfølelse fordi du burde ha tatt bedre vare på barna dine. Du burde ha beskyttet de fra den harde virkeligheten så de hadde opplevd en mer stabil og god oppvekst. Altså mener du at denne hendelsen ikke er i tråd med det du mener er rett, og ikke er opp til din standard.

Eksempel 2: La oss se på et annet eksempel. Du har vokst opp i et hjem med store fordommer. Hjemme hos deg var det langt i fra greit å leve utenfor den standarden dine foreldre satt. Kanskje var denne standarden at du skal blende inn i samfunnet og ikke vise hvem du virkelig er, og sånn er det bare. Selvfølgelig som barn i dette miljøet vil du adoptere disse tankene. La oss si at du tidlig finner ut at du er homofil. Dette går i mot alt familien din og miljøet rundt deg ser på som rett, og det må bety at det er noe galt med deg! Derfor opplever du stor skam over hvem du er, og er kanskje tvunget til å skjule din sanne identitet over lang tid fordi du selv mener så sterkt at dette er galt og at du er et grusomt menneske som er den du er.

Begge disse eksemplene forteller noe om hvordan standarden som ble satt styrer hele livet ditt.Og det
sier også noe om hvor uskyldig du egentlig er oppi det hele. Egentlig er det jo sånn i eksempel 1 at du gjorde det absolutt beste du kunne i situasjonen du var i. Du burde ha stor ros og god samvittighet fordi det er absolutt ingenting du kunne gjort annerledes ut i fra det utgangspunktet du hadde.  Og i eksempel 2 ser vi skammen, som heller ikke handler om deg, men om alle rundt deg. Tanker som har blitt printet i din ryggrad som sannhet, og ikke bare med at en handling er gal, men noe er galt med deg dersom du viker fra standarden.

Første steg ut av skylden og skammen er å rette fokus mot akkurat dette. Jeg vil at du skal spørre deg selv hva du kunne gjort annerledes. Med stor sannsynlighet vil du finne at du gjorde så godt du kunne på tidspunktet. Uavhengig om det var en eller flere handlinger du utførte eller om det var handlinger som ble gjort mot deg uten ditt samtykke.

Jeg vil også anbefale deg å ta en titt på din egen programmering. Hva er det du lærte når du var liten som du egentlig ikke er enig i? På denne måten kan du forandre din egen livsmanual og din egen programmering.

Vi alle gjør så godt vi kan, og det er ingen som kan be deg gjøre mer enn det!


Se videoen som hører til teksten her!


Ønsker du å være med i et fellesskap hvor du får hjelp og støtte så er www.hjertemedlem.no kanskje noe for deg.

Om du heller ønsker å kun prate med meg så kan du bestille time hos meg her: www.hjertesamtaler.no/gratis-samtale . Første samtale med meg er gratis, slik at vi skal bli kjent, og du kan bestemme deg for om dette er for deg eller ikke.


Du kan også sende meg en e-mail på: kristine@hjertesamtaler.no

Kommentarer