Har du vokst opp i en dysfunksjonell og narsissistisk familie?

Veldig mange er oppvokst i dysfunksjonelle familier der en eller flere familiemedlemmer har narsissistiske tendenser. Virkeligheten for deg som har opplevd en slik barndom og oppvekst er ikke alltid så lett. Jeg snakker ofte om hvordan emosjonell omsorgssvikt kan være verre enn fysisk omsorgssvikt fordi det er mye "lettere" å få hjelp og skaffe forståelse rundt en fysisk handling. Når vi snakker om emosjonell omsorgssvikt er det ofte så subtilt at det kan ta flere år før man klarer å kartlegge og forstå at det som skjedde ikke var greit.

Jeg vil tro at du som leser dette allerede er der at du har en magefølelse eller en viss forståelse av
hvem det gjelder og hvilke ting som ble gjort mot deg som ikke var greit. Det betyr at du har kommet så langt at du nå kan begynne å gjøre steg for å skape et liv for deg selv som tjener deg, og ikke familien din eller andre rundt deg. Derfor har jeg 3 råd til hvordan du kan ta disse stegene:

1. Skap avstand. Mitt aller første, største og viktigste råd til deg er å skape avstand. Det betyr ikke nødvendigvis at du må flytte langt vekk eller kutte alle bånd, selv om det i noen situasjoner er høyst nødvendig. Faktum er at en slik familie kan være påtrengende og voldsomme, og ekstremt vanskelige i forhold til å sette grenser. Dette betyr at det ofte er "lettere" å skape avstand ved å gjøre det fysisk heller enn å forsøke å kommunisere at du har behov for avstand.

2. Aksept. Og denne er vanskelig! Det er vanskelig å både forstå og akseptere at den eller de personene dette gjelder med høy sannsynlighet ikke vil forandre seg. Noe av grunnen til dette er jo så enkel som at en narsissistisk person ikke selv ser at det er de som har et problem, og derfor er det ikke de som trenger hjelp eller trenger å forandre seg. Jeg vil råde deg til å begynne å leke med tanken om aksept. Du er oppvokst i en familie der flere ting som skjedde ikke var til ditt beste, og den eller de menneskene vil aldri forstå dette på samme måte som du gjør. Det er ikke din skyld, og heller ikke noe du får gjort for å endre det. Den eneste kontrollen du har er den du har over ditt liv fremover.

3. Forstå at din hovedoppgave som barn av en narsissist alltid har vært å oppfylle narsissistens ønsker, behov og nykker. Selv om det ikke er dette du innerst inne ønsker er dette det systemet du blir født inn i. Dersom du har en narsissistisk forelder er det vanskelig å begynne å nøste opp i at dine behov og følelser sjeldent, eller aldri, har vært viktige. Kanskje var det sånn at dersom noe traumatisk skjedde i familien, feks et dødsfall, så var det ikke du som barn som var den som ble tatt hensyn til, det var narsissisten. På samme måte var det kanskje sånn på andre felt i livet at dine følelser ikke var det som var viktigst, men derimot at du ble en støtte for narsissistens behov og følelser.

Se videoen som hører til dette innlegget nederst



Om du ønsker å prate med meg så kan du bestille time hos meg her: www.hjertesamtaler.no/gratis-samtale . Første samtale med meg er gratis, slik at vi skal bli kjent, og du kan bestemme deg for om dette er for deg eller ikke.


Du kan også sende meg en e-mail på: kristine@hjertesamtaler.no




Kommentarer