Hvorfor det er vanskelig å kjenne på de vonde følelsene?

Noe av det vanskeligste vi kan gjøre er å tillate oss å falle sammen. Som jeg har skrevet om før er den eneste veien til å føle seg bedre er gjennom å føle på følelsene, selv de vanskeligeste og mørkeste. Men hvorfor er det egentlig så vanskelig?

Dersom du i dag sliter med følelsene dine er det stor sannsynlighet for at en del av problemet er at du vokste opp i et miljø, som de aller fleste av oss har, der det enten ikke var fokus på viktigheten av
følelser eller der konkrete følelser ikke var lov. Enten at det var en uskreven regel om at sånn var det bare, eller at dette ble sagt konkret.

Dersom du ble oppdratt i en verden der du ikke hadde lov til å være sint, til å protestere eller til å vise negative følelser har dette lært deg at det å føle på denne delen av følelseslivet får negative konsekvenser. Veldig mange av mine klienter forteller om nettopp dette. Hos mange har det pågått i så lang tid, og i så høy grad, at de i dag lever i en verden der de føler seg numne i følelsene. Ingenting gir mening og ingenting gir verken glede eller smerte.

Dette er en overlevelsesmekanisme. Kroppen din har funnet ut det er bedre for deg å ikke føle i det heletatt (eller om det bare er en eller få konkrete følelser du ikke får tak i) enn å måtte kjenne på tyngden av det du har opplevd. Dette er helt normalt, helt lov og til og med viktig der og da. Problemet er bare at du nå har kommet til et punkt der du ikke lenger har behov for denne beskyttelsen. Kanskje har beskyttelsen til og med motsatt hensikt fordi du ikke klarer å komme deg videre eller klare å utvikle deg til å bli den du ønsker å bli.

Sansynligvis er også noe av problemet at du er "flink pike". Du er oppdratt til å være en viss måte. Du skulle bare blande inn, være flink og være tilstede uten å si dine meninger eller vise dine følelser. Du har kontroll på alt når det kommer til følelsesutbrudd og hvordan du fremstår i verden!

Alle disse tingene gjør det ekstremt vanskelig å falle sammen. For å falle sammen betyr å kjenne på noe du ikke vet hva innebærer, men kanskje er det ikke så farlig å falle sammen som du tror ?

For mer om hvordan du kan frigjøre følelser anbefaler jeg deg å se videoen nederst:


Ønsker du å være med i et fellesskap hvor du får hjelp og støtte med vanskelige følelser, så er www.hjertemedlem.no kanskje noe for deg.

Om du heller ønsker å kun prate med meg så kan du bestille time hos meg her: www.hjertesamtaler.no/gratis-samtale . Første samtale med meg er gratis, slik at vi skal bli kjent, og du kan bestemme deg for om dette er for deg eller ikke.


Du kan også sende meg en e-mail på: kristine@hjertesamtaler.no





Kommentarer